We trappen af met mijn stokpaardje: een sterk merk moet relevant, geloofwaardig én onderscheidend zijn. Dat begint met een duidelijke mentale merkidentiteit: waar sta je voor, wat zijn je waarden, en hoe positioneer je jezelf?

Maar wil jij werkelijk opvallen, dan is een krachtige visuele merkidentiteit onmisbaar. Dit omvat niet alleen een logo en huisstijl, maar alles wat je doelgroep voelt, hoort, proeft en ruikt. We focussen ons op alle zintuigen om je brand authentiek vorm te geven.

Wil jij weten wat een visuele merkidentiteit allemaal inhoudt naast het iconische logo? En ben je klaar voor een diepere verbinding met je klanten? Read on!

 

Logo en huisstijl: merken die gezien worden

Het eerste zintuig dat geprikkeld wordt zijn natuurlijk jouw ogen. Het zichtbare deel van je merk is het meest voor de hand liggende onderdeel om het onderscheidend te maken. We brengen elementen samen die je brand typeren.

Denk maar aan kleuren, lijnen, vormen, lettertypes, illustraties, foto’s, pictogrammen, glanzend of mat papier, video… En natuurlijk niet te vergeten: het befaamde logo.

Laten we elk element eens van dichterbij bekijken.

Het logo: de weerspiegeling van je identiteit.

Een logo is zoveel meer dan de credits die het soms maar krijgt. Elk aspect, van vorm en kleur tot lettertype, moet in harmonie zijn met je kernwaarden.

Behalve een onderscheidend vermogen, is een logo ook uniek voor je bedrijf, het zorgt voor herkenbaarheid. Denk maar aan het appeltje van Apple of de tekens van de automerken. Dat logo moet uitstralen waar je voor staat.

Stel je eens een ondernemer voor die biologische vegetarische gerechten verkoopt, gericht op eerlijke handel en lokale boeren. Een logo met harde vormen en dikke, rood-zwarte letters zou niet passen, ondanks dat het esthetisch een mooi logo is met een onderscheidend vermogen. Het moet de juiste emoties oproepen bij de doelgroep en geloofwaardig overkomen.

Kleuren: denk na over emotie

Kleuren zijn cruciaal. Naast een bepaalde betekenis, trekken ze aandacht en roepen ze gevoelens op.

Geel staat bijvoorbeeld voor vriendelijkheid, spontaniteit, vrolijkheid en warmte. Deze kleur kan bij je doelgroep positieve en warme gevoelens oproepen, wat een gevoel van verbondenheid en menselijkheid stimuleert – ideaal voor ethische merken. Maar ook voor gezonde voeding kan geel een fris en gezond gevoel oproepen. Of de nodige energie weerspiegelen die we uit onze voeding willen halen.

Afhankelijk van je merkwaarden selecteer je een bepaalde betekenis van een kleur en speel je met de tinten om het gewenste gevoel te versterken. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wil je warmte uitstralen?
  • Of wil je eerder heel professioneel overkomen?
  • Wil je opvallen in de winkel?
  • En op welke manier dan?

Aan de hand van het antwoord op die vragen kan je kleuren kiezen voor je merk. Maar dat alleen is niet voldoende. Je moet ook zien dat de kleuren bij elkaar passen, in harmonie zijn, of kies je net voor contrast? Het mag ook geen kleurboek of kakofonie worden.

Lettertypes: de stem van je merk

Kies je lettertypes zorgvuldig zodat ze aansluiten bij je identiteit.
Modern of klassiek, kunstzinnig of robuust, zacht, rond, hoekig… Keuzes genoeg, als je het mij vraagt.

Zorg er wel voor dat je niet te veel verschillende lettertypes gebruikt. Misschien één of 2 voor titels en 1 voor bodycopy. Hou het rustig en let op de leesbaarheid.
Oh, en denk eraan: pas ze consistent toe!

Vormen en lijnen: uniek en herkenbaar

Vormen zorgen voor een onderscheidende factor bij je merkvisuals. Denk hierbij aan een cover voor een online banner, een flyer, een visitekaartje…
Ik gebruik vaak vormen uit het logo die ik laat terugkomen als watermerk in een andere lay-out. Je kan ook kiezen voor een aparte set van vormen en lijnen, die je merk herkenbaar maken.

Met die vormen kan je echt all the way gaan qua creativiteit. Je kan ze bijvoorbeeld inkleuren of invullen met een foto. Je kan kiezen voor zachte of harde, grote of kleine vormen. De mogelijkheden zijn hier opnieuw eindeloos. Een unieke en goed uitgedachte combinatie maakt je merk visueel onderscheidend.

Maar eveneens het ontbreken van vormen kan net eigen zijn aan je brand…

Visuals: beelden die spreken

Visuals, zoals foto’s en illustraties, dragen een bepaalde stijl uit.
Of je nu telkens kiest voor foto’s met personen om het menselijke aspect te benadrukken, of foto’s zonder mensen, of eerder spontane foto’s, studiofoto’s of AI-beelden, zorg voor samenhang.

Lay-out: structuur en stijl

Je kan ervoor kiezen om een bepaalde structuur in je lay-out te integreren. Het gaat hier over de positie van alle elementen ten opzichte van elkaar. Denk aan brochures met een vaste coverstijl, een bepaalde achtergrond met watermerk, de positie van je titel in je bladspiegel, social media templates die structuur en herkenbaarheid bieden. Een goed doordachte lay-out versterkt opnieuw je branding.

De juiste combinatie maakt je merk sterk.
Een doordachte samenstelling van vormen, kleuren, fotografie, lettertypes en lay-outs maakt je merk onderscheidend en herkenbaar. Dit geldt niet alleen voor wat je ziet, maar ook voor wat je voelt, hoort, ruikt en proeft. En in het volgende stuk neem ik je mee door de wereld van de zintuigen, geïllustreerd met enkele voorbeelden.

Focus op alle zintuigen voor een diepere connectie met je klanten

Een sterke visuele merkidentiteit gaat verder dan het puur waarnemen, en steunt dus op de andere zintuigen. Laten we de zintuigen onder de loep nemen.

Voelen

Dit kan mentaal of fysiek zijn. Denk aan de stevigheid van een handdruk, de humor in een communicatieboodschap, de textuur van een brochure, het reliëf op een wijnetiket, het gevoel bij het binnenkomen in een ruimte, de dikte van het tapijt in een kantoorruimte…

Horen

Geluid vinden we terug als:

  • product- en verpakkingsgeluiden. Beeld je het openen van een fles frisdrank in. Hoor je het sprankelen? Krijg je het water al in de mond?
  • beroemde muziek. Another one drives the duster van het automerk Dacia is gebaseerd op het beroemde themalied lied van Queen ‘Another one bites the dust’.
    En ik ben er vrij zeker van dat je nu in je hoofd (of luidop, dat is toegestaan!) aan het zingen bent: “and another one gone, and another one gone…” Ik alleszins wel.
  • bekende melodieën. De melodie van Sleepworld, ‘uw slaap houdt ons wakker’ is intussen wel alom bekend. Hier maak je vanzelf een aantal associaties bij.
  • video’s op de sociale media.
    Wat past best bij je brand: opzwepende muziek of eerder beachy relaxing vibes. Het lijkt misschien een detail, maar voor een consistente branding is het juist bijzonder zinvol.
  •  in podcasts. Denk bijvoorbeeld aan de typische jingle en stemgeluid van ‘Achter de Schermen’.

Ruiken

Een typerende geur kan voor bepaalde merken ontzettend waardevol zijn.
Winkelketens maken gebruik van specifieke geuren die voor herkenbaarheid zorgen van zodra je de winkel binnenstapt. Heb je in het verleden een goede winkelervaring gehad, dan brengt de geur je alvast in de juiste mindset.
Soms wordt er zelfs een beetje huisparfum toegevoegd aan een webshop bestelling om die fysieke winkelervaring te evenaren.

Mustela, een merk met natuurlijke verzorgingsproducten, is een mooi voorbeeld van producten die je direct herkent aan hun typische geuren. Aaaah, de geur van de baby(producten)!

Proeven

Denk hierbij aan bepaalde product smaken, de consistentie van een vloeistof, het suikergehalte, de structuur van een product…

Verder speelt de verpakking van producten ook een belangrijke rol.
Hoe kunnen we het product verpakken of presenteren zodat de smaak beter wordt gepercipieerd.

  • Smaakt wijn beter uit een plastic beker of een glas?
  • Wat met Corona of Desperados bier met een fris limoenpartje?
  • Een ijsje in een papieren potje of op een hoorntje?

Ik heb wel meteen een bepaalde voorkeur!

Deze voorbeelden tonen concreet aan dat je als merk alle zintuigen kan aanspreken om een diepere verbinding aan te gaan met je klanten.

Bepaal je tone of voice

De tone of voice wordt soms over het hoofd gezien.
Het gaat hierbij niet alleen over welke taal je spreekt, de tone of voice bepaalt hoe je brand klinkt en communiceert.

Spreekt je merk echt de taal van je klanten? Breng de volgende aspecten eens in kaart om te zien wat dit voor jou betekent:

  • Formeel of informeel: kies voor een formele of informele toon.
  • Actief of passief: gebruik actieve of passieve zinnen om de gewenste impact te bereiken.
  • Zinslengte: ga je voor korte en krachtige zinnen of lange en informatieve zinnen?
  • Humor: als dit past bij jou kan je een humoristische noot verwerken in je merk.
  • Vakjargon: beslis of je vakjargon gebruikt of vermijdt,
  • Taalmix: wil je een internationaal karakter creëren? Gebruik woorden uit andere talen, zoals Engelse woorden in een Nederlandse tekst.

Gebruik merkiconen en mascottes

Denk bij merkiconen aan de mannetjes van WEBA, de snoepjes van M&M’s of de paarse koe van Milka. Werner & Mertz heeft een kikker als icoon. Zo geef je je merk een visueel element voor meer herkenbaarheid. Het kan je brand ook extra sympathiek of grappig maken.

Als alternatief voor deze mascottes kunnen bekende mensen je merk vertegenwoordigen. Nespresso, anyone!
Als ondernemer kan je bovendien zelf het gezicht zijn van je merk. Door middel van personal branding bouw je aan vertrouwen en authenticiteit.

Denk aan alle merktoepassingen: van digitaal tot fysiek

Je kleuren, logo, vormen, lijnen, typografie en copy: alles komt samen om je merk te definiëren. Zowel digitaal als offline is een uniforme uitstraling essentieel. Deze consistentie moet worden doorgetrokken over alle toepassingen, van je website en sociale media tot drukwerk en fysieke winkelruimtes. Dit zorgt voor een herkenbare en samenhangende merkbeleving, waardoor klanten verbinden met jouw merk.
Hier volgen een aantal voorbeelden van mogelijke toepassingen.

  • Digitale toepassingen: social media templates, websites, banners, e-mailhandtekeningen, apps, advertenties, digitale presentaties.
  • Fysieke toepassingen: stationery, interieur, kledij, wagenbestickering, brochures en flyers, verpakkingen, winkeldisplays, beurzen, POS materiaal (Point of Sale materiaal of promotiemateriaal).

Conclusie
Tegenwoordig zijn er talloze mogelijkheden om zichtbaar te zijn en de aandacht van klanten te trekken. Ondanks de concurrentie bieden al deze opties ook veel kansen. Daarom is het cruciaal om een sterke visuele merkidentiteit te hebben, zodat je deze kansen optimaal kunt benutten.
Door alle zintuigen aan te spreken, creëer je een merkbeleving die blijft hangen en een diepere verbinding met je klanten tot stand brengt.

Wil je jouw merk laten opvallen en een blijvende indruk maken op je klanten? Dan is het tijd om serieus na te denken over je visuele merkidentiteit. Kies bewust voor een identiteit die niet alleen mooi is om naar te kijken, maar echt betekenisvol.

Kan je hierbij wel wat hulp gebruiken? Boek dan je vrijblijvend kennismakingsgesprek in.